torstai 8. syyskuuta 2011

Suomen etuko?

On mielenkiintoinen ilmiö tuo, että jotkut merkittävät suomalaiset poliitikot esittävät koko maailman kuullen, että Suomea pidetään muissa euromaissa hankalana neuvottelijana velkakriisissä. Nämä henkilöt vielä toteavat, että on jopa uhattu kostaa Suomelle sen käyttäytyminen. "Koko maailman kuullen" tarkoittaa tässä sitä, että henkilöt esittävät asian paikassa, josta se välittömästi lainataan suurilevikkisiin suomalaisiin lehtiin, joita puolestaan lukevat vaikka ketkä. Nyt juuri tätä kirjoittaessani tuli mieleen, mikä olisi sopiva median rooli tällaisen Suomea koskevan asian julkituomisessa. Olisihan medialla ollut mahdollisuus ohittaa koko asia. Mutta ei siitä nyt sen enempää tässä. Menee liian vaikeaksi.

Jos minä, jonka sanoilla ei ole erityistä painoa, tekisin saman jonkin yhteisöni tai verkostoni suhteen, minut ehkä suljettaisiin ainakin sosiaalisesti yhteisön ulkopuolelle. Kuvitellaan vaikkapa urheiluseuraa, mitä tahansa yhdistystä tai työorganisaatiota. Kyllä kai on aivan eri luokan asia sanoa maailmalle mitä muut ajattelevat Suomesta kuin sanoa lähinnä muutamalle tuttavalleen mitä ikävää meidän firmasta, urheiluseurasta yms:sta ajatellaan.

Mielenkiintoista on siis se, että omaa maata (oma yhteisö) koskeva muiden meistäajattelemisen julkinen kommentointi ohitetaan kevyesti. Siihen ei näytä liittyvän mitään moraalista ihmetystä moralistisesta suhtautumisesta puhumattakaan. Mutta ei se mitään. Vaaleja odotellessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti