keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Facebookin tulos tipahti – nyt jo

Eräässä aiemmassa blogimerkinnässäni arvioin Facebookin kohtuulliseksi markkina-arvoksi enintään 50 miljardia dollaria. Kaikki Facebook-uutiset ovat kuitenkin hehkuttaneet kuorossa sataa miljardia, joka perustuu tähän mennessä Facebookilla tehtyihin kauppoihin.

Tein aiemman arvioni sen oletuksen pohjalta, että Facebookin tulos saavuttaisi lähivuosina 3,5 miljardin dollarin tason ja kasvuvauhti tasaantuisi. Laitoin p/e-luvuksi melko maltillisen 15, koska nopeaa kasvua ei siis enää olisi odotettavissa tuossa vaiheessa. 15 x 3,5 miljardia on 52,5 miljardia, joten Facebookin markkina-arvo olisi näin enintään 50 miljardin dollarin luokkaa.

Nyt oli sitten minullekin yllätys Kauppalehden uutinen, jonka mukaan Facebookin tulos on pudonnut reippaasti. Ollaan vasta tässä vaiheessa yrityksen taivalta, ja nyt jo heikkenee. Liikevaihto on kyllä kasvanut 45 prosenttia, mutta ei auta kun panostukset ovat kasvaneet rahamääräisesti enemmän kuin liikevaihto. Panostusten eli kulujen lisäys onkin ollut kova, kuten uutisesta käy ilmi. Mutta ei edes kovilla panostuksilla ole saatu nettohyötyä. Milloinkahan sitä sitten saadaan, jos ei nyt.

Facebook selittää tuloksen hiipumista sillä, että uudet käyttäjät tuovat huonommin rahaa kuin tähänastiset käyttäjät. Selitys on varmaankin hyvä, mutta sehän vain ennakoi huonoa tulevaisuutta.

Kaikki merkit viittaavat siis huonompaan. Ei ainakaan mistään kasvuloikasta ole enää kyse. Pitäisi kuitenkin olla, jos halutaan järkeviä perusteita Facebookin sadan miljardin dollarin markkina-arvolle.

Jos käykin niin pahasti, että Facebookin vuositulos jämähtää noin miljardiin dollariin, firman arvo edellä mainituin perustein jäisi alle 20 miljardin dollarin. Nyt puhellaan sadasta miljardista, joten tuohan olisi lähinnä normaalia, siis tuo 20 miljardia. 80 prosentin pudotus on aika yleistä.

Aivan ensimmäinen mutu-arvioni (aiempaa blogikirjoitusta tehdessäni) Facebookin vakiintuneeksi markkina-arvoksi oli noin 30 miljardia dollaria ihan sen perusteella, miten näissä kohukasvutapauksissa on yleensä käynyt. Pidin tuota mutua kuitenkin siinä vaiheessa liian ronskina, mutta saa nyt sitten nähdä.

On kuitenkin muistettava, kuten viime merkinnässäkin totesin, että Facebookin markkina-arvoa ei ehkä voidakaan arvioida osakkeenomistajan odotettavissa olevilla osingoilla, sillä Facebook ei ilmeisesti aio jakaa osinkoja. Että sillä lailla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti