torstai 20. syyskuuta 2012

Tapaus Metso ja ulkopuoliset ”viisaat”

Metson tapaus saa jälleen hämmästelemään, ja sama tapahtuu aina vain uudelleen ja ilmeisesti lähitulevaisuudessa entistä kovempaan tahtiin. Aina, kun jokin perinteinen suuri työnantaja aikoo irtisanoa väkeä, viisaita miehiä ja naisia ilmaantuu kommentoimaan että yritys toimii omalta kannaltaan järjettömästi ja jos ei sitten järjettömästi niin ainakin väärin. Nämä täysin ulkopuoliset kommentoijat siis ovat tietävinään, että yrityksen liiketoiminnan kannalta ei olisi ollut järkevää toimia näin, ja että moraalisesti ei olisi saanut toimia näin.

Miten tässä on niin päässyt käymään, että liiketoiminnasta päättämässä ovat ”väärät henkilöt” ja ne jotka osaisivat päättää ”oikein” ovat jääneet kommentoijan asemaan. Tämähän on resurssien tuhlausta yhteiskunnallisella tasolla. Pyrkikää nyt kommentoijat täysillä yritysjohtoon tai ainakin yritysten neuvonantajiksi ja yhteiskuntasuhteista vastaaviksi.

Toisaalta kun yritysjohto aivan varmasti ajattelee omaa ja yrityksensä etua (siitä ei liene epäilystä), niin luulisi heidän rekrytoivan näitä mediassa esiintyviä itseään asiantuntijoina pitäviä henkilöitä. Mutta mikä on, kun eivät ilmeisesti rekrytoi? Siellä ne vain samat kommentoivat vuodesta toiseen.

On tietysti mahdollista, että jotkut fiksut tyypit yrityksen ulkopuolelta oivaltavat joskus jotakin sellaista mitä yritysjohto itse ei oivalla, mutta ei ole uskottavaa että tällaista ulkopuolista viisautta esiintyisi massoittain. Olisihan se nyt kummallinen niksahdus yhteiskunnassa, jos tyhmyys vallitsisi asioista päättävissä ja viisaus ulkopuolisissa jotka eivät saa edes palkkaa neuvomisistaan.

Saahan sillä ainakin tykkäämisiä ja kommentteja, kun taivastelee yritysten irtisanomisia mitä värikkäimmin ilmauksin. Sellainen ei ole kuitenkaan erityisen arvostettavaa toimintaa. Näihin taivastelijoihin ei tehoa edes vastakommentoijien järkevät vasta-argumentit, vaan keskustelu menee inttämiseksi ja asian kiertelemiseksi.

Metson tapauksessa kommentoijat saivat lisäkaasua provosoitumiselleen erityisesti siitä, kun yrityksen yt-ilmoitus tuli samoihin aikoihin lisäosingoista (omistajille) ilmoittamisen kanssa. Annan pisteet Metsolle, kun se toteaa ymmärtävänsä henkilöstön reaktioita ja ymmärtävänsä myös reaktioista mahdollisesti yritykselle koituvat taloudelliset seuraukset. Tällainen on sovinnollista ja jopa nöyrää puhetta yrityksen taholta ilman juupas-eipäs –asennetta. Samalla ylimääräisistä osingoista luovutaan.

Metsosta ovat uutisoineet ainakin Uusi Suomi, Taloussanomat ja Kauppalehti. Taivastelijoilla ja "viisailla" tarkoitan niitä, jotka kommentoivat näitä uutisia edellä kuvaamallani tavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti