torstai 10. tammikuuta 2013

Lukukausimaksu ETA-alueen ulkopuolelta tuleville – tietysti!

Pitääkö tasa-arvon nimissä suomalaisilla julkisilla varoilla antaa suomalaisia etuuksia (koulutus, sosiaaliturva yms.) kenelle tahansa maailman kansalaiselle sen perusteella, että tämä niitä haluaa? Eli toimisiko Suomi epäoikeudenmukaisesti, jos ei antaisi japanilaiselle tai etiopialaiselle opiskelijalle maksutonta suomalaista korkeakoulutusta kun tämä japanilainen tai etiopialainen sitä haluaa ja kun hän onnistuu saamaan täältä opiskelupaikan?

Ainakin opiskelijajärjestöjen ja niiden aktivistien mielestä olisi tasa-arvonäkökulmasta väärin, jos Suomi ei soisi maksutonta korkeakouluopiskelua kenelle tahansa maailman opiskelijalle. Toivottavasti viisastelijat eivät vaivaudu tässä kohtaa. Kenelle tahansa tietysti tarkoittaa, kenelle tahansa joka tänne pääsee opiskelemaan. Mitä se muuta voisi tarkoittaakaan? Sehän tästä vielä puuttuisi, että jos se japanilainen tai etiopialainen hoksaisi laittaa Suomen opetusministeriölle tai Kelalle hakemuksen, että maksakaapa minun korkeakouluopiskeluni Japanissa, Etiopiassa tai missä tahansa, kun täällä muualla maailmassa tuo opiskelu on niin julmetun kallista.

Minusta tällainen tasa-arvoajattelu on hirveää, suuruudenhullua ja pahasti vinksahtanutta. On vain hyväksyttävä itseisarvona ja itsestään selvyytenä se, että Suomi varoineen ja velvollisuuksineen voi ja sen kuuluukin luoda tasa-arvoiset mahdollisuudet nimenomaan Suomen kansalaisille. Tähän se raja on laitettava tai tässä se on pidettävä. Ei Suomi voi eikä sen tarvitse taata omilla varoillaan maailmanlaajuista tasa-arvoa kenelle tahansa. Johan tämä olisi ajatuksenakin hölmö. Ongelma onkin, että ei nähdä kokonaisuutta ja periaatetta, kun takerrutaan yksityiskohtiin kuten korkeakoulujen lukukausimaksuihin.

On täysin eri asia se, että Suomen ja suomalaisten kuten kaikkien valtioiden ja kansallisuuksien ja ihmisten olisi syytä asennoitua eli suhtautua tasapuolisesti ja siinä mielessä tasa-arvoisesti kaikkiin muihin maailmassa, mutta se seikka on erotettava suomalaisesta sosiaaliturvasta ja Suomen kansalaisten oikeuksista. Ne ovat eri tason kysymyksiä.

Tuo tasa-arvoperustelu voidaan siis heittää roskiksiin mahdollisimman pieninä paloina, tai vielä parempi että tämä huuhaa saa ongelmajätteen jatkokäsittelyn ikuisiksi ajoiksi.

Mitä sitten jää jäljelle opiskelijajärjestöjen, opiskelija-aktiivien ja esimerkiksi vihreiden perusteluista vaikkapa nyt tämän lukukausimaksun osalta? Jäljelle jää se, että Suomen ja korkeakouluopetuksen kansainvälisyys kärsii, kun lukukausimaksut karsivat tänne tulevia opiskelijoita. Kun siis nämä eräät ulkomaalaiset eivät saa korkeakoulutusta ilmaiseksi, Suomi ja suomalainen korkeakouluopetus ei kiinnosta heitä sitten lainkaan. Olemmeko me näin säälittäviä, että tänne tullaan vain ilmaiseksi?

Opiskelijajärjestöjen ja esimerkiksi vihreiden tarjoama keino eli siis lukukausimaksuttomuuden ennallaanpitäminen on yksinkertaisesti väärä reagointitapa. Sen sijaan korkeakoulujen pitää kehittyä huomattavasti, jos kerran ne eivät kiinnosta muuten kuin ilmaiseksi. Jos me haluamme ETA-ulkopuolisia opiskelijoita, on aloitettava pitkä ja määrätietoinen matka asioiden kehittämiseksi. Se ei ole sitä, että tulkaa edes säälistä, vaan suomalaisten korkeakoulujen on hoidettava imagonsa kuntoon.

Jos opetuksen taso on niin huono, kuin opiskelija-aktiivit väittävät, niin silloin on nostettava tasoa. Tässäkin muuten paljastuu alemmuudentuntoisuus: omille kyllä kelpaisi huonoksi väitetty korkeakouluopetus, vaikka muille se ei kelpaakaan. Asiantilan pitää olla täsmälleen päinvastoin. Jos jonkun pitää saada hyvätasoista opetusta Suomessa, on aloitettava tietystikin Suomen kansalaisista.

Edelliseen liittyen nämä opiskelijajärjestöt sanovat myös, että lukukausimaksut aiheuttavat vain sen, että korkeakoulujen markkinointi ja stipendijärjestelmät tulevat entistä kalliimmiksi, jolloin häviämme taloudellisesti ottaessamme käyttöön EU- ja ETA-ulkopuolisten lukukausimaksut. Palaan siihen samaan, että pitää tehdä pitkäjänteistä työtä, että korkeakoulujen ja Suomen houkuttelevuus lisääntyvät. Ilmiselvät heikkoudet opetuksessa pitää korjata. Mitä tekoa on sellaisilla suomalaisilla maailmalla tai Suomessa, jotka ovat saaneet huonon koulutuksen, jos siis näin on kuten nämä eräät väittävät. Itse en ole väittänyt mitään.

Jos korkeakouluopetuksen tason nostokaan ei lisää ulkomaalaisten opiskelijoiden kiinnostusta, sitten asia selvä. Ne tulevat, jotka ovat riittävän kiinnostuneita ja motivoituneita, muiden perään ei ole syytä itkeä.

On puhuttu myös siitä, että tästä ulkomaalaisten karsiutumisesta kärsivät nimenomaan alat, joille ei riitä edes suomalaisia opiskelijoita. Jos nämä alat todellakin ovat sellaisia, etteivät suomalaisetkaan katso niitä vaivan arvoisiksi, lopetettakoon ne tai ainakin karsittakoon niitä. Muu on törkeää tuhlausta, johon ei Suomella olisi varaa milloinkaan. Ei ole mitään syytä ylläpitää tyhjiä paikkoja ja tarpeettomia opetusresursseja. On oltava todellinen tarve. Enkä tarkoita lainkaan pelkästään markkinalähtöistä tarvetta vaan sitä, että jos edes suomalaiset opiskelijat eivät ole kiinnostuneita joistakin aloista, niin kyseisen alan opetusta pitää vähentää.

Lopuksi paljastuu koko jutun sokeri pohjalta tai ehkä tekosyy. Taisi olla joku vihreä, joka jälleen kerran rehellisesti toi julki sen ydinasian, ydinpelon, tässä lukukausimaksukysymyksessä. Nimittäin salaliittomaisesti EU/ETA-ulkopuolisten lukukausimaksun vastustajat pelkäävät, että jos säädetään lukukausimaksu jollekin porukalle, myöhemmin se säädetään kaikille. Tällä perustelulla opiskelijajärjestötkin ovat asiaa vastustaneet vuosikaudet. Vastustajilla on jännä ”logiikka”. Mistä kyseinen ajatus lähtee? Sehän on erillinen asia, säädetäänkö lukukausimaksu joskus kaikille. Päätös ei synny yllättäen eikä edes vihreiden eikä varmaan opiskelijajärjestöjenkään ja niiden aktiivien tietämättä. Vihreillä ja muilla aloitteen vastustajilla on täysi valta valvoa, ettei mahdolliseen lukukausimaksusäädökseen tule salaista tahdonilmausta siitä, että myöhemmin pyrittäisiin laajentamaan lukukausimaksu myös suomalaisia korkeakouluopiskelijoita koskevaksi. Tällaisia salaisia automaatteja ei tietenkään pidä ujuttaa lainsäädäntöön.

Siis unohdetaan ”pirulle pikkusormi”-luulottelu. Epäilenkin, voiko kukaan tosissaan ja rehellisesti edes näin ajatella, että jos säädetään lukukausimaksu EU- ja ETA-ulkopuolisille, myöhemmin se säädetään kaikille. Olisiko sittenkin kyse hädissään ja paremman puutteessa keksitystä argumentista? Keksitään tällainen uhkakuva, kun muista syistä vastustetaan EU- ja ETA-ulkopuolisten lukukausimaksua. Ja sittenkin, vaikka (ajatusleikkinä) tällainen uhka olisikin, asioita ei saa niputtaa väärin. On uskallettava päättää asiasta kerrallaan sen mukaan, mikä juuri siinä asiassa on oikein. Lukukausimaksualoitteen pohjalta mahdollisesti päätetään EU/ETA-ulkopuolisten lukukausimaksusta, ei muusta. Kysymys suomalaisten korkeakouluopiskelijoiden lukukausimaksusta pysyy erillään tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti